tisdag 18 mars 2014

Hållbara jobb eller ohållbara jobb - det är frågan

I går hade jag en lunchträff som inte bara gav en vitamininjektion (vi käkade på systrarna Voltaires restaurang i Pubhuset i Stockholm. Inte världens billigaste lunch, men riktigt gott!) utan även en mental energiinjektion. Personen jag lunchade med är redaktör för Sustainergies blogg ”Mitt hållbarhetsjobb” och hon kontaktade mig för ett tag sedan med frågan om jag ville gästblogga. Riktigt kul med sådana förfrågningar! (håll ögonen öppna under april då blogginlägget kommer att publiceras. Det handlar kort om vad det är som gör oss lyckliga…). Lunchen gav mig som sagt inte bara god mat utan även god inspiration och energi. Alltid härligt att lära känna nya människor som brinner och sprudlar av kraft, energi och vilja!

Vi lyckades prata om en mängd olika ämnen igår, men ett av dem handlade om just hållbara jobb. Det fick mig att börja fundera på det här att vi sätter etiketter på saker och ting som är just hållbara/miljöbra/klimatsmarta. Etiketteringen görs ju bara av gott uppsåt, men det riskerar att leda till att annat som är mindre bra, blir det ”normala”, det ”vanliga”, det som inte är hållbart.

Och det är ju tragiskt att det ska vara undantaget som är naturligt. Undantaget som är det bästa alternativet.

I det här inlägget kommer jag att fokusera just på ”hållbara jobb”. Vad är då motsatsen till ”hållbara jobb”? Jo, det måste ju vara ”ohållbara jobb”, d.v.s. alla de jobb som vi inte definierar som just ”hållbara”. Det blir - tyvärr - en rejäl andel av de jobb som finns i samhället idag.

Jag vill dock betona att jag är övertygad om att alla de människor som har ”ohållbara jobb” inte tänker på det varje morgon när klockan ringer. Skulle de göra det skulle många nog gå under psykiskt.

I en artikel av Christer Sanne i Fria tidningen diskuterar han just frågan om alla jobb verkligen är bra. I den politiska debatten så lyfts ju allt jobbskapande upp som positivt. Men är det verkligen så? Om jobben i sig leder till en ohållbar utveckling. Är det då positivt? Sanne tar bland annat upp den överproduktion som skapar jobb. Överproduktion som är beroende av överkonsumtion. Det måste ju vara höjden av ohållbarhet. Han berättar även om en mycket intressant granskning gjord av den brittiska tankesmedjan ”NewEconomics Foundation” (NEF). Tankesmedjan har granskat olika yrken ur hållbarhetsperspektiv (d.v.s. socialt, ekonomiskt och ekologiskt) och kommit fram till att förskolepersonal, sjukhusstädare och de som arbetar med återvinning är särskilt nyttiga. Däremot utpekas finansmän, reklamare och skatterådgivare som särskilt skadliga. Tittar man på den ekonomiska ersättningen för dessa olika branscher visar det sig ju tydligt att ju mer skadligt arbete man har (ur hållbarhetssynpunkt) desto fetare lönekuvert. NEF menar i sin granskning att de nyttiga yrkena skapar ett mervärde som är minst 10 gånger högre än lönen, medan de skadliga yrkena anses förstöra mellan 7 och 47 kronor för varje lönekrona.

Så. Vore det inte allra bäst att sluta klumpa ihop alla jobb som goda jobb? Borde vi inte snarare satsa på de hållbara jobben? Och kan vi inte, när vi ändå håller på, sluta upp med att uttrycka de hållbara valen som ”alternativ” till de ohållbara. Låt oss vara ärliga och sätta ”ohållbart”, ”miljöfarligt” och ”klimatskadligt” på tjänster och produkter som förtjänar dessa etiketter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar