tisdag 14 maj 2019

Världens största förändringsresa!

Jag tänkte inleda den här bloggposten med meningen "vi står inför världens största förändringsresa" men hejdade mig plötsligt. Vi står inte inför denna resa. Vi befinner oss mitt i den. För resan har redan börjat och vi håller alla på att försöka staka ut vägen på en otydlig karta. Och det är just därför jag känner att det här blogginlägget är så pass viktigt. Jag har jobbat med de här frågorna i ungefär 15 år nu, och den gemensamma nämnaren är det konstanta sökandet efter hur vi ska hitta vägen till det hållbara samhället. Jag tror den inledande liknelsen med kartan är en bra metafor. Föreställ er kartan, och föreställ er målet med resan som en geografisk punkt. Det kommer finnas många vägar som tar oss dit, och ingen väg är bättre än den andra. Det beror på vad man föredrar, hur man transporterar sig och vad man vill uppleva på vägen mot målet.

Det är svårt att ta ut riktningen när
man inte har definierat målet.
Utmaningen med liknelsen, som är densamma som utmaningen med den hållbara förändringsresan, är att vi inte har beskrivit målet. Vi har inte satt ut den punkt dit vi vill styra. Enligt mig så fokuserar vi alldeles för mycket på var vi ska sätta ner foten i nästa steg, men tillåter oss inte att titta upp, kika på kartan och fråga oss vart vi ska.
   Och jag tycker nog att det är väldigt märkligt. För kunskap om förändringsarbete, målformuleringar, ledningsfrågor osv. är relativt väletablerat. Vi pratar ofta om individens förändringsförutsättningar - ta t.ex. frågan om kost och motion. Hur skapar man en fungerande livsstilsförändrings där en hälsosam kost och motion blir en del av allas vardag? här finns massor av metoder om hur man ska fokusera på tydliga och konkreta målbilder, peppra med positiva hurrarop på vägen, tydliggöra delsegrar, gärna få förändringsledningshjälp av en PT, skaffa sig förebilder osv. Samma sak gäller för organisationer som står i ett konstant förändringsarbete, inte enbart till följd av hållbarhetsutmaningarna (enligt mig lite för lite till följd av detta...) men mer till följd av digitalisering, globalisering, internationalisering m.m. för att inte tala om neurovetenskapens nya forskningsresultat som förklarar mycket mer om hur den mänskliga hjärnan fungerar och reagerar på förändring. Neuroledarskapet och neuromarketing är heta begrepp.

Därför är det som sagt lite märkligt att det talas så lite om hållbarhetsomställningen som den förändringsresa det faktiskt är. Och att vi tar så lite hjälp av den kunskap inom förändringsledning och förändringskommunikation som vi faktiskt besitter. Låt oss använda oss av den kunskap och de verktyg vi har och låt oss anpassa dem till mänsklighetens absolut viktigaste förändringsresa genom tiderna - klimatförändringen!

Jag kommer borra djupare i de här frågorna framöver. För jag tycker det är oerhört intressant och fantastiskt viktigt, och jag tar såklart jättegärna emot funderingar och tankar som väcks hos dig som läser detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar